Om Valsjöbyn och Valsjöbua Lanthandel

Med historiens vingslag över Valsjön har byn genom tiderna varit ett landskap som tilltalat många. Med den vackra naturen och de fina fiskevattnen har den lockat människor från när och fjärran. Fjällens magiska kraft av hjortron, ripan och renen, här har människorna levt ett liv med turism långt innan namnet turism fanns.

Wallsjön

Byn Wallsjön som betyder “sluttning ner mot sjö” har genom tidens gång ändrats till Valsjöbyn. Här har äventyrslystna nyfikna jägare, gårdfarihandlare och nybyggare sedan i slutet av 1700-talet kommit ifrån söder med båt över Hotagensjön, eller vandrat in till fots eller med häst från Namsos, Norge i Nordväst. En resa som satt sina spår i bygden.

Södra Europa

Det sägs att människorna som kommit hit till bygden har följt inlandsisen från södra Europa, vilket lämnat spår efter sig som fynd av boplatser och jaktredskap. Den samiska befolkningen har präglat människorna i bygden med dess levnad. Med renen som styr samernas liv har vi idag en högst levande samisk kultur i området.

Handel

Genom handel i bygden byggdes byarna upp med leveranser från båt till byn Hotagen som var centralorten under lång tid. Varje by från Gunnarvattnet (fd Storvattnet) i norr till Häggsjövik i söder hade de sina egna små butiker. En viktig roll när skogsnäringen började ta form med kocklag som hämtade sina varor till skogsarbetarna.

Hermanssons Lanthandel

Herman Olsson (Olsen Kobberbakken, Norge) som skapade sig ett namn i bygden kom som gårdfarihandlare från Norge. Det är inte så märkligt eftersom vi i mitten av 1850-talet fortfarande i Sverige tillhörde Norge som land. Han möter sin blivande hustru Emma Ingeborg Olsson (född Nilsdotter) i Lövsjön/Foskvattnet. Genom ett arv bestämmer de sig att bygga upp en lanthandel i Valsjöbyn – den anrika ”HERMANSSONS LANTHANDEL”. I kassaböcker från år 1887 ser vi full aktivitet av handeln och att Valsjöbyn har varit ett nav mellan Norge och Sverige.

Ideella krafter för byns framtid

Ännu i dag efter 131 år av handel i byn är Valsjöbyns lanthandel en samhällsviktig funktion. Genom ett nytänkande för att behålla lanthandeln skapade byalaget år 2007 ett aktiebolag med 107 aktieägare. Med ideella krafter totalrenoverades butiken, en ovärderlig insats av byborna. Att skapa en interiör som liknar en gammeldags lanthandel med hemtrevlig känsla har förverkligats och vi hälsar er numera hjärtligt välkomna till Valsjöbua Lanthandel – en livs & friluftsbutik i Valsjöbyn vid fjällets kant.

Hotagens Minne

En välskriven bygdehistoria kan ni läsa på hotagensminne.se Skapad av författarinnan Kerstin Ekman, tidigare ledamot av Svenska Akademien, som varit bosatt i Valsjöbyn i många år.

Text av Margareta Andersson, Valsjöbua Lanthandel